Zdrowy styl życia -zdrowy i aktywny dzień .Edukacja prozdrowotna w świetlicy szkolnej.

Witam,

Drodzy uczniowie większość z Was zna podstawowe zasady piramidy zdrowego żywienia , jednak czasami zapominamy przekładać wiedzę

na codzienną praktykę, wpływamy negatywnie na nasze zdrowie , samopoczucie czy prawidłową masę ciała.

Podstawowym warunkiem racjonalnego żywienia jest nie tylko dostarczenie energii i wszystkich niezbędnych składników pokarmowych ,ale rozłożenie dziennej racji pokarmowej na 5 posiłków dziennie.

KORZYŚCI -IDEALNY MODEL 5 POSIŁKÓW

WIĘCEJ ENERGII I POZYTYWNEGO MYŚLENIA

WPŁYWA NA KONCENTRACJĘ,

DOBRE SAMOPOCZUCIE , RZADZIEJ SIĘGAMY PO NIEZDROWE  PRZEKĄSKI

SMUKLEJSZA SYLWETKA, LEPSZA FORMA

 

Zapraszam do quizu nt .zasad zdrowego stylu życia – prawda\ fałsz

1.Podstawą piramidy żywieniowej jest aktywność  fizyczna  P\F

2.Pieczywo pełnoziarniste ma większą wartość  odżywczą niż jasne. P\F

3.Codziennie powinniśmy pić napoje gazowane                                       P\F

4.Ryby dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka.P\F

5.Warzywa i owoce zawierają 90% wody w swoim składzie                                             P\F

6.Wciągu dnia powinniśmy jeść 5 posiłków dziennie                                                        P\F

7.Codziennie należy jeść produkty bogate w wapń                                                             P\F

8.Codziennie należy pić 1,5 litra płynów                                                                               P\F

9.Słodycze należy spożywać sporadycznie                                                                            P\F

 

 

Dla chętnych

Poniżej przedstawiam propozycję zdrowego stylu życia metodą “rybi szkielet”. Można modyfikować, dodawać czynniki główne i składowe.

 

 

W “głowie” ryby wpisujemy “ZDROWY STYL ŻYCIA”, w czynnikach głównych hasła:

1.WŁAŚCIWE I RACJONALNE ODŻYWIANIE

2.SYSTEMATYCZNA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

3.HIGIENA OSOBISTA I OTOCZENIA

4.WYELIMINOWANIE UZALEŻNIEŃ

5.RADZENIE SOBIE ZE STRESEM

6.HARTOWANIE ORGANIZMU

Przy “ościach” ryby wpisujemy czynniki składowe wpływające na czynniki główne:

AD.1

RACJONALNE ŻYWIENIE- 5 POSIŁKÓW 

ZDROWE PRZEKĄSKI, SAŁATKA

OGRANICZENIE TŁUSZCZÓW ZWIERZĘCYCH 

SPOŻYWANIE DUŻYCH ILOŚCI WARZYW I OWOCÓW 

PRZESTRZEGANIE BILANSU ENERGETYCZNEGO

Do pozostałych podam  kilka czynników, resztę dopiszcie sami.

AD.2

AKTYWNY UDZIAŁ W LEKCJACH WYCHOWANIA FIZYCZNEGO

AD.3

PORZĄDEK, CZYSTOŚĆ POMIESZCZEŃ

AD.4

NIEULEGANIE NAŁOGOM

WALKA Z PRZYZWYCZAJENIAMI (OBJADANIE, KOMPUTER)

AD.5

ŻYCZLIWOŚĆ DLA INNYCH

OPTYMISTYCZNA POSTAWA

WOLONTARIAT

AD.6

SPACERY

WYSIŁEK FIZYCZNY

Pozdrawiam

A.Niekurzak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przejdź do treści