Dzień dobry dziewczęta :-)
W dniu dzisiejszym , tak jak obiecywałem na grupie, porozmawiamy o IG – indeksie glikemicznym produktów :-) Czym zatem jest IG? :
Indeks glikemiczny (IG) to parametr umożliwiający klasyfikację produktów spożywczych pod względem ich wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Ma to szczególne znaczenie dla osób cierpiących na cukrzycę oraz obciążonych ryzykiem wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych. W praktyce znajomość indeksu glikemicznego umożliwia komponowanie codziennych posiłków tak, by zapobiec dużym wahaniom cukru we krwi. Jakie dla Was może to mieć znaczenie? :-) Ano takie, iż im wyższy indeks glikemiczny produktów, które spożywamy tym łatwiej magazynują się one w naszym organizmie w postaci niechcianej – brunatnej tkanki tłuszczowej. Tak właśnie tej, której tak ciężko się pozbyć :-) Pamiętajcie !!! „Kaloryfera” na brzuchu nie robi się mówiąc kolokwialnie tylko w siłowni czy stosując ćwiczenia o charakterze „cardio”. „Kaloryfer” robimy w kuchni!!! :-) A cały metabolizm „podkręcamy” wysiłkiem fizycznym :-)
W praktyce produkty o IG poniżej 55 są bezpieczne dla naszych „boczków’, z tymi w przedziale od 55 – 70 trzeba już uważać, natomiast z tymi produktami o IG powyżej 70 w kierunku 100 żartów już nie ma !!!
Tyle wykładu, żeby Was nie zanudzić :-) Poniżej wrzucam Wam tabelkę z podziałem produktów czy też ich klasyfikacją ze względu na indeks glikemiczny, przeglądnijcie, zróbcie rachunek sumienia :-) Ile tak na prawdę produktów ze „strefy czerwonej” znajduje się w waszym codziennym jadłospisie ??? ;-)
KLASYFIKACJA PRODUKTÓW ZE WZGLĘDU NA INDEKS GLIKEMICZNY
Pozdrawiam Was :-) Pozostańcie w zdrowiu. J.W.
Comments are closed.